Blogi, Netissä, Vinkit

Miksi joustoluottoja mainostetaan?

Miksi joustoluottoja mainostetaan?
Luottokortti

Joustoluotto on nopea apu tilanteisiin, jolloin rahaa tarvitsee kiireellisellä aikataululla elämän pieniin hankintoihin. Luoton saaminen joustolla on helppoa, sillä se on täysin vakuudeton – elämänlaadun parantamiseksi sinun ei tarvitse olla omakotitalon omistaja tai anella takuutta rikkaalta sukulaiselta. Riittää, että laitat pankkiin lainahakemuksen, ja pian tililläsi voi olla jopa parikymmentätuhatta euroa.

Onko lainan saaminen todella näin helppoa?

Kyllä on. Älä kuitenkaan riemuitse liian varhain, sillä asiaan liittyy myös ongelmakohtia.

Joustoluoton negatiivinen puoli on se, että lainan korko saattaa huidella pilvissä. Tämä tarkoittaa sitä, että harkitsematon lainanotto koituu kalliiksi tulevaisuudessa, sillä laina pitää maksaa joka tapauksessa takaisin – korkojen kera.

Perehdytäänpä hieman siihen, mitä joustoluotto todellisuudessa tarkoittaa kuluttajan näkökulmasta.

Lainaa saa nopeasti ja helposti

Joustoluotto on kätevä apu haastavissa elämäntilanteissa, joissa rahaa tarvitsee pikaisesti, eikä näköpiirissä ole muuta vaihtoehtoa. Eri pankit tarjoavat mahdollisuuksia ottaa luottoa pikaisella aikataululla. Jos esimerkiksi auto hajoaa, ja edessä on kallis korjaus, luotosta saattaa saada helpon hätäavun ongelmatilanteessa. Onnistunut lainapäätös voi tarkoittaa, että parkkipaikalla seisoo pian uutuuttaan kiiltelevä menopeli.

Suomessa joustoluottoa tarjoavat sekä pankit että rahoitusyhtiöt. Eri toimijat tarjoavat joustoluottoa muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon. Tyypillinen luottoraja on 2000–3000 euroa, eikä moni lainantarjoaja myönnä alle 2000 euron luottoja. Osa luontonantajista nostaa luottorajan jopa lähes 30 000 euroon asti niin, että luottoa voi nostaa tarpeen vaatiessa oman mielen mukaan lisää. Esimerkiksi Nordea tarjoaa luottoa 25 000 euroon asti. Minimi Nordealla on 2000 euroa.

Luoton takaisinmaksu hoidetaan kuukausierissä. Pankki tai rahoitusyhtiö laatii takaisinmaksusuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa, ja laskuttaa kuukausittain suunnitelman mukaisesti. Pankkien verrattuna rahoitusyhtiöihin etu on se, että ne soveltavat joustavaa palvelua ja tarjoavat esimerkiksi pari maksuvapaata kuukautta vuosittain maksutaakan helpottamiseksi. Takaisinmaksusuunnitelma lainasumman suuruudesta riippuen olla 12 kuukaudesta 2–3 vuotta.

Lainan todellinen vuosikorko vaikuttaa merkittävästi lopulliseen summaan

Joustoluottoa harkitessa kannattaa lukea huolella lainasopimuksen pieni präntti. Luoton ongelma on nimittäin se, että takaisinmaksettava määrä saattaa olla jopa yli puolitoistakertainen alkuperäiseen summaan verrattuna.

Eri toimijoilla korkoprosentit ovat hyvin erilaisia. Pienissä, alle 1000 euron lainoissa luoton todellinen vuosikorko voi lähennellä jopa 90 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saattaa joutua maksamaan takaisin jopa lähes tuplamäärän alkuperäisestä lainasummasta.

Rahoitusyhtiöt tekevät tuloksensa useimmiten luottojen koroilla. Jos lainaa ottaa esimerkiksi 2000 euroa vuoden takaisinmaksuajalla, maksettavaa saattaa lopulta kertyä jopa yli 3000 euroa, kun lainan todellinen vuosikorko huitelee lähes 150 prosentin tasolla.

Osa suomalaisista pankeista sitoo luoton euriboriin, jolloin korkojen määrä pystyy suhteellisen maltillisena. Esimerkiksi Nordea ilmoittaa 5000 euron joustoluoton todelliseksi koroksi 11,3 prosenttia, mikäli takaisinmaksuaika on 60 kuukautta.

Vertaile lainantarjoajia huolella

Jotta välttyy sudenkuopilta joustoluottoa ottaessa, vertailu eri lainantarjoajien välillä kannattaa tehdä huolella. Moni pankki listaa verkkosivuillaan omat sopimus- ja takaisinmaksuehtonsa, joita asiakas sitoutuu noudattamaan lainan ottaessaan.

Joustoluottoa on hyvä kysyä ensisijaisesti omasta pankista, sillä tällöin lainalle saa neuvoteltua hyvät ehdot. Mikäli omasta pankista on entuudestaan esimerkiksi asunto- tai autolainaa, joustoluoton saa nivottua vanhoihin lainoihin, jolloin lainan korot eivät pääse karkaamaan käsistä.

Joustoluoton paras puoli on se, että rahat saattaa saada tililleen parhaimmillaan alle tunnissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kiperässä tilanteessa ei tarvitse seisoa sormi suussa. Helpon lainan kanssa kannattaa kuitenkin muistaa se, että helppous saattaa olla pelkästään näennäistä – harkitsemattomasti otettu laina saattaa koitua kukkarolle kalliiksi.